lördag 28 januari 2012

Stevia


Varje år brukar jag och mina vänner "ekotanterna" pröva att odla en ny grej. 2010 var det sparris, 2011 var det jättepumpa och 2012 har vi bestämt oss för att testa Stevia.

Stevia är nästan 300 gånger sötare än vanligt socker på samma gång som den inte påverkar insulinbalansen i kroppen och håller blodsockernivån jämn. Den tål även värme, vilket gör att du kan använda den i bakning och matlagning. Den innehåller inga kalorier och en del anhängare påstår till och med att den kan motverka förkylning och andra krämpor. Det här låter ju för bra för att vara sant, därför passade jag även på att söka reda på eventuella nackdelar med plantan ...

Spermieproduktionen kan bli mindre, man får lägre glukosnivå i blodet, speciellt barn blir energilösa (?), man blir beroende av sött, man kan bli yr och man fiser mycket, ja man kan till och med få cancer av den trots att det inte finns något uttryckligt bevis på det ... (http://stevia-side-effects.org/)

I och för sig är det kanske som farmor brukar säga, det skall vara måtta med allt ...
Men ändå blir man lite tveksam. Hmmm...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.